4–6 asteen lämpeneminen johtaa toiseen maailmaan

Pasi w50Yhdeksän kuukauden hiljaiselon jälkeen blogissamme tapahtuu viimein (!). Elämä on viime ajat keskittynyt tiiviisti blogistanin ulkopuolelle, mutta nyt ainakin ilmastoasiat vaativat taas pari huomiota. Tämä kommenttini Helsingin Sanomien uutiseen julkaistiin lehdessä 8.12.2012 (Hesarin uudelleen otsikoimana):

Useiden asteiden lämpeneminen vie aivan tuntemattomaan maailmaan

Helsingin Sanomat uutisoi äskettäin (Ulkomaat 4.12.), että nykymenolla maapallo näyttää lämpenevän vuosisadan loppuun mennessä jopa 6 astetta, ja että tämä ”lisäisi ja kärjistäisi sään ääri-ilmiöitä”. Lisäksi lehti arvioi, että ”4–6 asteen nousulla lämpötilassa voisi olla paikoin katastrofaaliset vaikutukset muun muassa maanviljelykseen”.

Uutisointi paljastaa karulla tavalla, kuinka puutteellisesti lämpenemisen seuraukset edelleen hahmotetaan. Nuo mainitut seuraukset pätevät jo 2 asteen lämpenemiseen. 4–6 asteen lisäys olisi jotain ihan muuta.

Jäämeren pysyvän jääpeitteen sulamiseen esimerkiksi riittää näillä näkymin vain 1 asteen lämpeneminen, minkä toteutuminen on jo vääjäämätöntä. Grönlannin mannerjää puolestaan sulaa kokonaan maapallon lämmettyä noin 2 astetta – itse sulaminen voi toki viedä satoja tai parhaassa tapauksessa pari tuhattakin vuotta, mutta tapahtuman laukaiseva kriittinen kynnys ylittyy pian.

HS:n mainitsema tieto, että Maailmanpankin ”Turn Down the Heat” -raportin mukaan 4 asteen lämpeneminen nostaisi merenpintaa ”todennäköisesti 0,5–1,0 metrillä”, on harmillisen väärä. Tosiasiassa raportissa todetaan, että ”vaikka maapallon lämpeneminen rajoitettaisiin 2 asteeseen” merenpinnan nousemista koskevat ”arviot vaihtelevat 1,5 ja 4 metrin välillä”. 4–6 asteen lämpenemisestä seuraisi siis jotain tätäkin enemmän.

Lisäksi, kun jo 2 asteen lämpenemisen arvioidaan johtavan noin 30 prosenttia kaikista eliölajeista sukupuuton partaalle, 4 asteen lämpeneminen merkitsisi 40 prosentin sukupuuttoaaltoa (IPCC, 2007). Ja 6 astetta tarkoittaisi taas jotain enemmän.

Vuonna 2008 muuan Yhdysvaltain tiedeakatemian julkaisusarjan (PNAS) tutkimus kartoitti ilmastojärjestelmän keikahduspisteitä. Siinä todettiin, että noin 4 asteen lämpeneminen johtaisi muun muassa Amazonian sademetsän kuivumiseen, lauhkeiden havumetsien ekosysteemimuutokseen, yleiseen sadevyöhykkeiden muutokseen ja Länsi-Antarktiksen mannerjäätikön romahtamiseen.

Parhaiten HS:n uutisessa potentiaalista tulevaisuuttaa kuvaakin Mikael Hildénin kommentti: ”jos lämpötila nousee näinkin rajusti, maailma ei ole entisellään”.

Pasi Toiviainen

Mainokset
Kategoria(t): Ilmastonmuutos, Pasi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s