Tosimies päristää ja ladyt lekottaa

Saimme kutsun sukulaispoikien syntymäpäiväjuhlille. Lahjoiksi 3- ja 5-vuotiaille nuorille miehille toivottiin Lego City -palikoita. ”Loistavaa. Kaupunkisuunnittelua ja rakentamista”, ajattelimme me.

Stockmannin tavaratalon leluhyllyllä Lego City paljastui koneiden valtakunnaksi. Kokonaisen seinän täyttivät lentokoneet, paloautot, junat, poliisiautot. Lego City on tosimiesten kaupunki ilman rakennuksia. 

Lego City on kaupunki tosimiehille kuten poliiseille, palomiehille ja lentäjille. Rakennuksia tässä kylässä ei tarvita. Pääasia on, että moottorit jylisevät ja bensaa palaa.

Kuva: Airikka Nurmela.

Minua alkoi ärsyttää kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että pojille tarjotaan maailma,  jossa öljyä on loputtomasti ja moottoreita voi päristellä niin paljon kuin huvittaa.

Lelujen maailmassa eivät päde samat lainalaisuudet kuin aikuisten maailmassa. Miksi leluvalmistajat eivät hyödynnä sitä? Jos kerran poikien on pakko saada päristellä, voisi Lego Cityssä olla vaikkapa aurinkokennoilla varustettuja autoja. Mikä estäisi sijoittamasta poliisitalon katolle tuulimyllyä? Ei mikään. Ja yleisesti ottaen tarjota Cityä, jossa olisi muutakin tekemistä kuin päristely.

Toinen ärsytyksen aihe löytyi naapurihyllystä. 

Lego ladyn puolison taistellessa rikollisuutta ja tulipaloja vastaan, on ladylla hyvin aikaa nautiskella raikkaista cocktaileista kauniin kotinsa meriterassilla.

Kuva: Airikka Nurmela.

Lego Cityn naapurissa on tytöille suunnattu Lego friends -lähiö. Sillä aikaa, kun Lego Cityn miehet kaahaavat rosvojen ja tulipalojen perässä, Lego friends -lähiön naiset loikoilevat uima-altailla, tapaavat ystäviään ja hoitavat lemmikkejään. Jos Lego friends -lähiön naiset tekevät jotain työtä, ovat he laulajia. 

Herra mun jee! Miten ihmeessä 2010-luvulla tarjotaan lapsille näin puhdasta toisintoa 1950-luvun amerikkalaisesta unelmasta?!

Toisen maailman sodan jälkeen miehet palasivat rintamalta ja naiset passitettiin työelämästä takaisin hellan ääreen, jotta miehille olisi töitä. Mikä on se sota, jonka vuoksi nyt vahvistetaan stereotypisia sukupuolirooleja? Taistelu kuluttamiseen perustuvan elämäntavan puolesta?

Lahjapakettiimme päätyi pitkän harkinnan jälkeen Lego Cityn matkailuauto. Sen mukana tuli nimittäin myös polkupyörä, jolla perheen pää ajeleskelee metsässä sillä aikaa, kun rouva kokkaa. Tämä tarinakulku on kuvattuna pakkauksen takakannessa. Fillari olisi tullut myös ambulanssin mukana. Tosin sen pyörän polkijan kohtalona olisi ollut päätyä paareille. Lego City ei ole pyöräilijälle turvallinen paikka.

Airikka Nurmela

 

Myös perheen pienimmille tarkoitetuissa Lego Duploissa toistuvat stereotypiset sukupuoliroolit.

Huomio kiinnittyy myös siihen, että tässä poliisi ja rosvo -leikissä ei pärjätä pelkällä poikaenergialla.

Kuvat: Airikka Nurmela.

Mainokset
Kategoria(t): Airikka, Kaupunkisuunnittelu, Mainonta, Muotoilu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Tosimies päristää ja ladyt lekottaa

 1. Teuvo Yrjömäki sanoo:

  Legoja ostavat käsittääkseni pääasiassa lasten vanhemmat eivätkä lapset itse. Vanhempien esimerkki vaikuttaa vahvasti siihen miten lapsi kokee kuluttamisen ympäristövaikutukset tai sukupuolten roolit. On kyllä sääli, että aikuisten lapsille suuntaama kulttuuritarjonta leluineen ja leikkeineen koostuu niistä seksistisistä jämistä joita aikuiset itse yrittävät jättää taakseen.

 2. O-PH sanoo:

  Jokainen mainostaja ja sitä myötä turhakkeiden tuottaja tietää, että enimmäkseen ihmiset ostavat sitä, mitä mainoksissa toistetaan tarjolle asetetaan.

  Vähemmistö vanhemmista edes huomaa, että voisi haluta sellaistakin, mitä ei ole tarjolla ja joka olisi sosiaalisesti ja ympoäristöllisesti kestävää.

  Ei vastaa todellisuutta väite, että pääasiassa vanhempien malli tässä ratkaisee.

 3. Arkitehti sanoo:

  Onneksi kolmannelle sukupuolelle on Star Wars -legot 🙂

 4. Pauliina Dalsgaard sanoo:

  Toinen aspekti sukupuolirooleista, mikä angstituttaa allekirjoittanutta esim. Legoissa on se, että useimmiten pojille suunnatuissa paketeissa on kuitenkin oikeasti ajateltu lapsen loogisen ajattelun mahdollisuuksia ja rakentamiselle on annettu tilaa, kun taas tytöille on ”kivoja Ponyvillejä joissa on se kiva heppa ja kiva tyttö ja hups ko laittaa tytön hepan selkään niin rakentaminen on valamis!”. Onko ihmekään jos pojat pärjäävät perinteisesti matemaattisissa ja loogista päättelyä vaativissa aineissa/aihealueissa kun järjestään varhaiskasvatuksesta lähtien tarjoillaan erilaisia osaamisen malleja?!

 5. Jan Ole sanoo:

  No, kun tarkemmin ajattelee, niin mitä muuta cityssä sitten tekeekään kuin päristelee? Jos ei sitten poikkea kauppaan ostamaan lisää Leegoja, niin nyhjää kotona ja katso telkkarista, mitä seuraavaksi täytyy ostaa.

 6. Airikka sanoo:

  ”Pauliina” nosti esille tärkeän pointin. Nykylegot todellakin vahvistavat stereotypista ajatusta siitä, että pojat ovat matemaattisesti / loogisesti lahjakkaampia kuin tytöt. Jos pienestä pitäen ei totu kokoamaan haastavampia rakennelmia, ei Tähtien sota -legoillakaan rakentaminen innosta sitten siinä vaiheessa, kun saavuttaa ”Arkkitehdin” esittämän kolmannen sukupuolen iän.

  Omassa lapsuudessani legot olivat legoja. Ne olivat sukupuolettomia. Itse rakensin niistä talleja hevosilleni, pikkuveljeni autoilleen. Vaikka leikimme niillä stereotypisten roolien mukaan, käytimme kuitenkin samoja palikoita. Nykyisin legot ovat pitkälle erikoistuneita. Ei ole enää edes oikein olemassa peruslegoja, joista voi tehdä mitä vain.

  On totta, että me aikuiset teemme ostospäätökset lelujen suhteen kuten ”Teuvo” kirjoitti. Lego oli käsittääkseni taloudellisessa ahdingossa ennenkuin siirtyi tähän nykyiseen sukupuolittuneeseen linjaan ja muuttui taas himoittavaksi brändiksi. Ei siis auta muu kuin katsoa peiliin ja miettiä, millaisia sukupuolimalleja haluaa lapsilleen tarjota.

  Jos Cityssä olisi myös rakennuksia, ei se olisi niin sukupuolittunut. Siis muitakin rakennuksia kuin poliisi- ja paloasema. Asuinrakennukset innostaisivat varmasti niin tyttöjä kuin poikiakin. Mutta mikäli heidän maailmansa täytyy pitää näin erillään toisistaan, niin voisivatko Legon muotoilijat edes suunnitella tytöille poneja ja koiria, jotka pitäisi rakentaa sen sijaan, että ne vain otetaan ulos laatikosta?

  Airikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s